Sve vijesti po datumu objave07.06.2024. Osijek
Posljednje natjecanje EPSO-a 2024

S današnjim danom završavaju natjecanja i službeno završava EPSO 2024.

Posljednje natjecanje na rasporedu natjecanje je u disciplini 25 m pištolj duet juniori. Natjecanju je pristupilo 9 ekipa od kojih su 4 najbolje ušle u borbu za medalje.

Finalna natjecanja održala su u 13 sati.

U meču za broncu nastupili su parovi Mađarska 2 (Vivien Dezsi i David Akos Laczik) i Ukrajina 2 (Yuliia Didenko i Oleksii Tsion). U ovom je meču ukrajinski par bio osjetno bolji od mađarskog, poveli su nakon druge serije i do kraja meča samo povećavali razliku sve dok u konačnici nisu odnijeli pobjedu i brončanu medalju rezultatom 16:2.

Za zlato se pak vodila žestoka borba. U meču između Norveške 2 (Ane Bjorkas Torgersen i Hans Wang Noestvold) i Ukrajine 1 (Viliena Bevz i Vladyslav Medushevskyi) nije se naziralo kraja niti se do samog kraja moglo odrediti tko će pobijediti. Sredinom meča vladala je Ukrajina, međutim nakon timeouta koji je zatražila norveška trenerica, Norveški se par probudio, izašao iz lošeg niza pogodaka te izjednačio i čak poveo. I ovaj je meč prije samog kraja bio napetog 15:15 rezultata. Posljednju seriju savršeno je odradio Medushevskyi, opalivši 5 od 5 hitaca te na taj način osigurao i zlatnu medalju za Ukrajinu u ovoj disciplini.06.06.2024. Osijek
ESC trio izazovi za pištoljaše

EPSO se ozbiljno bliži kraju. Danas na rasporedu natjecanje za juniorke u 25 m pištolj trio disciplini te za juniore u 25 m pištolj brza paljba.

Najprije će kvalifikacije pucati juniorke, čije će natjecanje završiti finalnim mečem za medalje u 13:00 sati, dok će juniori nastupati kasnije u danu i, nakon kvalifikacija, pucati finalni meč u 17:00 sati.06.06.2024. Osijek
25m pištolj trio juniorke

Ovom natjecanju priključilo se samo pet ekipa od kojih je četiri, nakon dvije faze kvalifikacija završilo u mečevima za medalje.

U meču za broncu sučelile su se ekipe Norveške (Ane  Bjorkas Torgersen, Tiril Fredrikke Schuller, Emmeline Ekrem Bryhn) i Njemačke (Lydia Vetter, Franziska Thürmer, Johanna Blenck). Ovaj je meč bio jedan od najdužih mečeva čitavog prvenstva. Djevojke su pucale rame u rame, pratile jedne druge u korak, završile izjednačene na 16:16 i pucale još tri shot-off serije s jednakim rezultatom. Na trećoj seriji raspucavanja (shot-off) jednoj od Norvežanki zakazuje pištolj te ona ne uspijeva pucati zadnju seriju meča. Usprkos tome, preostale dvije članice norveškog tima pucaju posljednju seriju bolje od njemačkih predstavnica i u konačnici osvajaju broncu rezultatom 21:19.

Meču za zlato također nije nedostajalo uzbuđenja. Hrvatske predstavnice (Lana Špirelja, Marija Maglica i Anna Čukušić) suočile su se s Ukrajinkama (Viliena Bevz, Yulia Didenko, Polina Zaichenko). Ukrajinske predstavnice vodile su veći dio meča. Nakon nekolko lošijih serija, hrvatski trener traži timeout nakon kojega Hrvatice sustižu razliku i čak prestižu Ukrajinke. Prije konačne serije rezultat je napetih 15:15. Posljednju seriju ipak bolje odrađuju Ukrajinke te s rezultatom 17:15 osvajaju zlato, dok Hrvatskoj odlazi srebro.06.06.2024. Osijek
25m pištolj brza paljba trio juniori

U posljednjem natjecanju dana nastupilo je samo četiri ekipe u kvalifikacijama i iste četiri ekipe nastupile su u mečevima za medalje.

Za broncu su se natjecale ekipe Ukrajine (Vladyslav Medushevskyi, Oleksii Tsion, Timur Pidhornyi) i Norveške ( Sondre Risan Haltvik, Kristoffer Helgoey Henriksen, Hans Wang Noestvold). Vrlo je malo mečeva za medalje na ovom prvenstvu prošlo bez borbe i malo drame pa tako i ovaj. Norveška i Ukrajina bile su izjednačene do posljednje serije hitaca u kojoj je trijumfirala Ukrajina te u konačnici osvojila još jedno, ovoga puta brončano odličje.

Meč za zlato vodio se između Poljske (Stanislaw Franciszek Nowosadko, Ivan Rakitski, Tomasz Jedraszczyk) i Njemačke (Fiete Köhn, Leonard Kunzlmann, Tim Krauzpaul). U ovom je pak meču nadmoć demonstrirala ekipa Poljske ne ostavljajući puno prostora Njemačkoj za osvajanje bodova. Poljska je uvjerljivo pobijedila rezultatom 16:2 i osigurala si zlatnu medalju, dok je srebro pripalo Njemačkoj.05.06.2024. Osijek
Pištoljaši dovršavaju posljednje dane prvenstva

Odlaskom puškara, osjetno se smanjio broj ljudi na streljani Pampas, a kako se prvenstvo privodi kraju i raspored je znatno rasterećen. Današnji, i svi preostali dani EPSO-a 2024, rezervirani su za juniorska natjecanja u disciplinama pištolja.

Današnji dan otvaraju juniorke s drugom fazom pojedinačnog natjecanja (brzina), nakon koje ćemo saznati 8 finalistica koje se bore za medalje u ovoj disciplini.

Drugom dijelu kvalifikacija za finale pristupit će i juniori u disciplini pištolj brza paljba.

Finalna natjecanja ovih događaja na rasporedu su:

  • 11:45 sati – 25m pištolj juniorke
  • 15:45 sati – pištolj brza paljba juniori


05.06.2024. Osijek
25m pištolj juniorke

Natjecanju  u disciplini 25m pištolj jučer i danas je pristupilo 30 juniorki iz 14 europskih zemalja. Hrvatsku su ponosno predstavljale Lana Špirelja, Ana Čukušić, Marija Maglica i Vladka Čubelić.

Nakon dvije faze kvalifikacijskog natjecanja, u finale je ušlo osam predstavnica: Lana Špirelja (Hrvatska), Johanna Blenck (Njemačka), Marja Kirss (Estonija), Ane Bjorkas Torgersen (Norveška), Paula Oudot (Francuska), Alice Marie Ambrosini (Švicarska), Alice Rocco (Italija),  Alise Dvariske (Latvija).

Nakon devet finalnih hitaca finalnog meča kao europska prvakinja s najboljim je rezultatom izašla Latvijka Alise Dvariske . Srebro je osvojila Talijanka Alice Rocco, a broncu Švicarka Alice Marie Ambrozini. Hrvatska finalistica Lana Špirelja završila je kao 4. u Europi.

U ekipnom poretku, upravo su hrvatske predstavnice osvojile zlatno odličje (Lana Špirelja, Marija Maglica i Anna Čukušić)! Srebro je pripalo Ukrajini (Viliena Bevz, Yulia Didenko i Polin Zaichenko), a bronca Njemačkoj (Lydia Vetter, Franziska Thürmer, Ronja Gmeinder).05.06.2024. Osijek
25m pištolj brza paljba juniori

Drugi i posljednji događaj i finalni meč današnjeg dana održao se u disciplini pištolj brza paljba za juniore.

Nakon jučerašnjeg i današnjeg kvalifikacijskog meča u kojima je ukupno nastupiloDno obrasca 25 juniora iz 11 europskih zemalja, u finale su ušla šestorica najboljih i to: tri francuska predstavnika – Theo Moczko, Herve-Louis Le Guellaff Dumas i Yan Chesnel, dva poljska predstavnika – Wiktor Lukasz Kopiwoda i Tomasz Jedraszczyk te talijanski predstavnik Matteo Mastrovalerio.

Najbolji među šestoricom bio je Talijan Matteo Mastrovalerio koji je s najboljim rezultatom osvojio zlato i naslov europskog prvaka. Srebro i bronca otišle su u Francusku, srebro je osvoji Le Guellaf Dumas, a broncu Chesnel.

U ekipnom poretku zlato je odnijela Francuska (Theo Moczko, Yan Chesnel, Arnaud Gamaleri), srebro Poljska (Tomasz Jedraszczyk, Ivan Rakitski, Stanislaw Fraciszeh Nowosadko), a broncu Njemačka (Fiete Kühn, Leonhard Kunzlmann, Tim Krauzpaul).04.06.2024. Osijek
Posljednje natjecanje na 50m

Kako se prvenstvo privodi kraju, osjetno se smanjuje broj natjecanja.

Jedino današnje natjecanje za medalje, posljednje je natjecanje za puškare. Ujutro će na vatrenu liniju stati juniorski parovi u disciplini 50m puška ležeći.

Na 25 metara danas će se pucati prve faze kvalifikacijskih mečeva i to 25m pištolj juniorke – preciznost i prva faza natjecanja za pištolj brza paljba juniori. Između dva meča kvalifikacija održat će se i trening pred natjecanje za drugu fazu natjecanja za juniorke na pištolju.

Jedino finale dana održat će u 13:15 za 50m puška ležeći parovi juniori04.06.2024. Osijek
50m puška ležeći juniori parovi

U disciplini puška ležeći parovi nastupilo je 13 parova. Osam najboljih prošlo je u drugi krug kvalifikacija iz kojega su izašla 4 najbolja para.

U meču za broncu natjecali su se parovi Norveške (Even O. E. Thorndsen i Caroline Finnestadt Lund) i Poljske (Maja Magdalena Gawenda i Wiktor Sajdak). Tijekom cijelog meča parovi su bili podjednako jaki i pucali podjednako dobro, međutim u posljednjem dijelu meča Poljska 1 je preuzela vodstvo i u konačnici pobijedila i osvojila broncu rezultatom 17:13.

I u meču za zlato sučelili su se parovi Norveške (Pernille Nor-Woll i Jens Olsrud Oestli) i Poljske (Wilhelmina Woskowiak i Jakub Goliszek). Ovoga puta, Norveška je od početka meča pokazala nadmoć i vrlo brzo stekla ogromnu prednost pred Poljskom koju Poljska nikako nije uspjela sustići, a ni prestići do kraja meča. Zlato je tako pripalo Norveškoj, a srebro Poljskoj. Konačni rezultat meča bio je 16:6.03.06.2024. Osijek
Posljednji tjedan EPSO-a 2024

Petnaesti dan natjecanja, novi ponedjeljak i početak posljednjeg tjedna natjecanja.

Dan otvaranju juniori puškari s natjecanjem u 50m ležeći, a odmah nakon što saznamo tko će prvaci ove discipline biti, u istoj će nastupiti juniorke.

Osim što će pojedinačne i ekipne plasmane ostvariti u disciplini ležeći, danas će se juniori i juniorke natjecati u disciplini 50m trostav trio, što znači da na rasporedu u poslijepodnevnim satima imamo dva finalna meča, tj. dva meča za medalje.

25-metarska streljana danas je rezervirana za službene treninge prije sutrašnjih natjecanja.

Finalni mečevi na rasporedu su:

  • u 16:00 sati – 50m puška trostav trio juniori
  • u 18:00 sati – 50, puška trostav trio juniorke