30.07.2019. Osijek

Mješoviti timovi su donjeli uzbudljiv kraj svjetskog kupa u Osijeku

Osječki Svjetski kup u sportskom sportu 2019. godine u Hrvatskoj završio je uzbudljivim finalom u kojem je Indija osvojila četvrto zlato u tjednu.

Indijski par Manish Narwal i Nisha Kanwar  bili su bolji od Ukrajinskih Oleksii Denysiuk i Irine Liakhu u zračni pištolj mješovito 10m.

S devet medalja ukupno - četiri zlata, dva srebra i tri bronce - bio je to izvanredan turnir za Indiju koja sada može ići na Svjetsko prvenstvo u listopadu u Sydneyu u Australiji, puna samopouzdanja dok nastoje osigurati vitalne kvote za Tokio 2020. paraolimpijadu.

\"Nažalost, nemamo kontinentalne igre na kojima možemo osvojiti kvote, pa moramo ići na Svjetsko prvenstvo da bismo ih dobili\", rekao je indijski trener Subhash Rana. „Već imamo četiri mjesta za Tokio, ali tražimo ih još pet ili šest u Sydneyu, a nakon Osijeka, sada se osjećam samopouzdanije. Svi iz ekipe pištolja su pucali jako dobro i osvojili dobre rezultate kao i medalje. Njih dvoje oborili su i svjetske rekorde što će im pružiti puno samopouzdanja. \"
Trener Rana je posebno zadovoljan pojavom novih talenata kao što je Kanwar, koji je u svojoj prvoj međunarodnoj konkurenciji osvojio dvije zlatne medalje - uključujući P2 (žene 10 m zračni pištolj SH1).

\"To je dobar znak za indijsko streljaštvo za osobe s invaliditetima da se novi talenti pojavljuju vrlo brzo\", kaže Rana.

Iako je posljednjeg dana osvojio svoje prvo zlato Svjetskog kupa, Narwal je i dalje bio izuzetno razočaran, rekavši da nije zadovoljan rezultatima za koje je smatrao da su niži nego inače.

\"Nedavno smo promijenili nekoliko stvari s njegovom tehnikom, tako da nismo očekivali previsoke rezultate,\" rekao je Rana. „Željeli smo provjeriti te tehničke promjene na velikom natjecanju prije Svjetskog prvenstva i to smo učinili ovdje. On je vrlo talentiran i marljiv, i na njemu moramo još malo raditi. \"

Gorko slatka pobjeda za Ukrajinu
Iako je natjecanje završio sa srebrnom medaljom, Denysiuk je također bio nezadovoljan što nije uspio još jedno zlato već osvojenoj zlatnoj medalji - P3 (muškarci 25-metarski zračni pištolj SH1) - koju je osvojio na dan otvaranja natjecanja, jer je to značilo da izgubio u osobnom rivalstvu s timskom kolegicom Andrii Doroshenko. Ovaj dvojac je izjavio da se međusobno natječu kako bi vidjeli tko se može vratiti kući s najviše zlata.

\"Vrlo sam nesretan jer sam ispred Andrii izgubio prvo mjesto, jer je ona osvojila dva\", rekao je Denysiuk.  Sada se samo želim vratiti kući i sutra početi ponovo trenirati. Nema se vremena za opuštanje. \"

Nije da je Doroshenko bio jedini zadovoljan. Ranije toga dana Veronika Vadovicova osvojila je svoje treće zlato u tjednu, pomažući pobjedi Slovačke u finalu mješovito 10 m zračne puške, zajedno s Radoslavom Malenovskim.

Koncentracija Vadovicove i vrhunska preciznost pokazali su da je to ipak bilo previše za Dorošenka i suigračicu Irynu Shchetnik koji su se morali zadovoljiti srebrom, a Tajlanđani Wiraphon Mansing i Wannipa Leungvilai su uzeli broncu.

Dok je Ukrajinac sjedio na tribinama i gledao u sredinu finalne hale,otkrio je da unatoč dvije pojedinačne pobjede, mješovito ekipno zlato je bila medalja koju je najviše htio.

\"Trenutno pobjeda nad Oleksii je možda jedina stvar radi koje sam sretan\", rekao je. „Valjda sam zadovoljan svojim tjednom, ali htio sam pokazati višu razinu i imati bolje rezultate. Ovo srebro je loš rezultat, jer znam da mogu i bolje. Trebala sam napraviti više hitaca. Ovaj kup mi je bio najdraže natjecanje, pa sam trebao bolje nastupiti. Možda sam bio previše anksiozan, nisam shvaćao zašto ne pogađam bolje rezultate i to me samo još više nerviralo. \"

Ali s druge strane finalne hale, veselje među reprezentacijom Tajlanda nije se moglo ne primijetiti.

\"Tako smo sretni\", rekao je Mansing. „Ovo je prva medalja za našu zemlju na ovom Svjetskom kupu, tako da je to dosta važno za mene i za sve nas. Morali smo napraviti da svaki hitac vrijedi i bude što je bolji moguće kada se natječemo protiv teških momčadi poput Ukrajine i Slovačke, i to smo uspjeli. \"

Gallery part 1
Gallery part 2