27.07.2019. Osijek

World Shooting Para Sport World Cup Osijek 2019: Moskal postavila povijesni svjetski rekord

Veliki osmijeh obasjao je lice Barbare Moskal dok je pozirala publici nakon izvanrednog nastupa u prvom nastupu VI (osobe s oštećenjem vida 10m zračne puške) na Svjetskom prvenstvu u streljaštvu u Osijeku.

Poljakinja Moskal ne samo da je osvojila zlato, nego je postavila i novi svjetski rekord sa 214,2 boda, ispred Španjolca Agera Solabarrieta Txakartegi i Austrijanca Patricka Moora koji je uzeo srebro i broncu.

\"Ovo je normalno, navikla sam pobjeđivati\", nasmijala se, slegnuvši ramenima.

Ali baš ovo natjecanje bilo je više od medalja i rekorda. To je bilo prvo natjecanje Svjetskog kupa za sportaše s oštećenjem vida budući da je u veljači Svjetska paraolimpijska organizacija usvojila novu kategoriju u natjecanjima.

\"Ovo je super\", rekao je Moor. \"Guram ovo već pet godina, i svi u našoj obitelji u streljaštvu su jako sretni što smo sada u ovoj situaciji, da možemo pucati na Svjetskim kupovima i prvenstvima. Nadam se da sada možemo napraviti sljedeći korak prema Paraolimpijadi. U ovom trenutku, svaka nacija ima isti problem, nema novaca da se pomogne ljudima koji se pokušavaju natjecati u kategorijama s oštećenjem vida, ali ako dođemo do paraolimpijskih igara, to će se promijeniti.

Moorova vlastita medalja zasluženo je došla u njegove ruke. Trenirao je samo zadnjih šest mjeseci, nakon što je doživio strašnu prometnu nesreću nakon koje nije mogao pucati zadnje dvije godine.

\"Nisam bio siguran da ću se ikada više moći natjecati\", rekao je.  - Slomio sam sedam rebara i jedna noga je bila potpuno smrskana. Bio sam u bolnici mnogo mjeseci. Dakle, ovo treće mjesto je vrlo posebno za mene.

Duplo zlato za Doroshenko
Do sada je ovo Svjetsko prvenstvo bilo iznimno uspješno za Ukrajinu, a Andrii Doroshenko je nastavio svoj nevjerojatan niz u formi osvojivši zlato u R7 (muškarci 50 m zračna puška 3 pozicije SH1) uz jučerašnju pobjede R1 (muškarci 10m zračna puška SH1). ,

Ranije poslijepodne, nositeljica srebrne medalje Svjetskog prvenstva 2018. godine, Anna Normann osvojila je R8 (žene zračna puška 50m 3 pozicije SH1). Šveđanka je postigla 454 boda i preuzela zlato ispred njemice Natascha Hiltrop i britanke Lorraine Lambert.

\"Ovo je prilično veliko za mene, nikada prije nisam u ovoj kategoriji pobijedila\", reče Normann. \"Držala sam se mirno, slijedila sam svoj plan i bilo je lijepo biti u stanju dobro pucati u kvalifikacijama, a onda to ponoviti u finalu.\"

Normann se natjecala kao potpuno sposobna sportašica strijelac prije nego što je slomila gležanj, a nakon toga je prošle godine prešla na Para sport.

\"Ovo mi je bio najveći izazov\", rekla je. \"Godinama sam se natjecala kao strijelac, ali znam kako se moj gležanj osjećao i ponašao, a to više nije tako.\"

Trener Johnson se vraća s praskom
Prije pet mjeseci, novozelandski Michael Johnson nije se natjecao na Svjetskom kupu u Al Ainu, UAE, jer je bio tamo kao trener, pomažući nekima od najtalentiranijih mladih strijelaca u zemlji u njihovom nastojanju da se kvalificiraju za listopadsko Svjetsko prvenstvo u Sydneyu, Australija.

No, umjesto da ga to omete, njegov rad kao trener s nepunim radnim vremenom čini se da je učinio čuda za vlastito pucanje, jer je u finalu drugog dana zabilježio zlato u R4 (mješovito 10 m zračna puška stojeći SH2).

\"Nekako je posebno vratiti se i otkriti da nisam previš zahrđao\", rekao je Johnson. “Moj posljednji Svjetski kup kao sportaša bio je u listopadu prošle godine. Ali mislim da mi pomaže biti trener, to te spusti na zemlju, daje ti bolji fokus i definitivno ti daje poštovanje prema drugim trenerima, to je sigurno. Mislim da ću napraviti mješavinu treniranja i natjecanja za ubuduće, imamo nove sportaše koji dolaze i nemaju nikoga da ih podrži. Zato osjećam da je moja dužnost da im pomognem gdje god mogu.

Svjetsko prvenstvo u Osijeku nastavlja se u subotu s R3 (mješovita SH1 zračna puška 10m) i prvim danom Para trapa. Prenosi se uživo na youtube stranici World Shooting Para Sporta.

Schedule

Gallery part 1
Gallery part 2
Gallery part 3
Gallery part 4